Islænderudstyr er designet til at passe til islænderheste

Den islandske hest er en ridehest. Hesten er unik i sine gangarter og næsten alle islandske heste har tölt som almindelig gangart, trav, og galop. Mange heste har den ekstra gangart meget hurtigt tempo. Som ridehest er det overordentlig alsidig - en dygtig, villig hest til fornøjelses ridning og for sportskonkurrencer, velegnet til voksne og børn. Hesten er hård, uafhængig, men omgængelig og let at komme videre med, er selvsikre og har god udholdenhed.
Dyrker du ridesport med islandske heste, skal du fokuserer på disse aspekter.

Der er lige så mange holdninger, som der findes ryttere, til om en islandsk hest kræver specielt islænder udstyr eller om man kan bruge det samme som til alle andre typer af heste. Nogle mener at de sagtens kan ride med samme type udstyr, da de enten selv har afprøvet det eller fordi udstyret ligner hinanden så meget, at det ikke burde have nogen betydning.
Hvorimod andre mener, at udstyret er specielt designet til den specifikke type hest og at hesten og historikken bag at ride en islænder, er det naturlige og minimalistiske. Så derfor skal hestens udstyr også være det rigtige islænderudstyr, så hesten mindst muligt bliver generet af det, da det er hele tanken og filosofien bag denne type af heste.

Reglerne for islandske heste og konkurrencer er opkaldt FEIF Sport regler og regulativer. De tjener organiseringen af ​​internationale, nationale og andre islandske heste sportsbegivenheder. FEIF Sport Regler og bestemmelser er også gældende for alle VM for islandske heste.
FEIF Sport regler og bestemmelser beskriver krav til heste, udstyr og ryttere og definerer de forskellige tests i ovale spor klasser, tempo track klasser, tempo test- og tempo race, og nogle andre klasser som spor, flag race og cross.

Regulativer i forhold til hestene er ved competitions at racerene islandske heste i alderen fem år og derover er støtteberettigede. Dokumentation er nødvendig i form af en stamtavle eller en tilsvarende national attest. Den 1. januar i fødselsåret er gyldig for en alder af hesten.
For VM og andre internationale konkurrencer skal hestene være mindst 6 år.
I forhold til udstyret, er der ikke et krav om at det skal være islænderudstyr, sadel og hovedtøj skal blot passe den islandske hest. I princippet er enhver form for sadel eller sadelunderlag, som er egnet til den islandske hest tilladt. Tilladt udstyr omfatter også numnahs, saddlecloths, forreste Gjord, cruppers og sadel støtter.

Ethvert bid kan anvendes som en del af et bidsel forudsat at det er egnet til rideheste og ikke til kørsels heste eller enhver anden brug af heste. Det skal ligeledes være egnet til ridning af islandske og at det passer korrekt til hesten. Det skal også opfylde kravene i forhold til måling det vil sige, tykkelse på mundstykke og længde. Det må ikke selvfølgelig ikke stå på listen over forbudte bid.

Reglerne er ikke så svære at forstå, så hvis man bruger sin sunde fornuft enten man vælger islænderudstyr eller andet, skal det nok lykkes at vælge det rigtige.