En slæde er det bedste transport middel når der ligger sne

Årstiden siger os at det er vinter, men kigger vi ud af vinduet så er der ikke meget der taler for at det er tilfældet. Julen og vinteren er i manges hoveder forbundet med sne og frostgrader og kælketure i juleferien. Mange har nok også allerede været på loftet og hentet en kæle eller en slæde ned til ungerne så de er klar når de første snefnug melder sig. Hvad er bedre end at vågne søndag morgen og se at det er fuldstændig hvidt udenfor og høre ungerne juble af glæde. Så er det bare om at få noget morgenmad og flyverdragten på og så afsted ud og bygge en snemand. For ikke at tale om turen ned af kælkebakken i fuld fart, her er kælken bare det helt perfekte transport middel.
Men det er ikke kun børnene der synes det er det perfekte transportmiddel, på Grønland har en slæde også en vigtig funktion. En hundeslæde et det der fungerer bedst når turen går ud på isen, derude hvor du ikke kan køre i en bil. Vi har alle set det, når vi ser idylliske billeder deroppe fra eller hvis vi har set nissebanden på Grønland hvor Lunte, Puk og Inuk hele tiden farer afsted ud på isen i jagten p at finde julemanden og de to ønske sten.
Den egentlige definition på en slæde er, at det er et transportmiddel der ikke har hjul, derimod har det meder som kan glide hen over is, sne og andre overflader med lav friktion. Og der findes også mange forskellige slags – der er den før omtalte hundeslæde, trækslæde til at spænde foran en hest og så den model vi kender som den børnene bruger på kælkebakken.
Den Grønlandske hundeslæde er designet efter at den skal kunne laste en stor mængde mad og udstyr, når det skal transporteres fra A til B hen over isen. Og samtidig er der plads til at hundeføreren kan stå bag på og køre med samtidig med at han styrer hundene. Den hestetrukne kendes vi bedst fra gamle dage og Emil fra Lønneberg filmene, hvor det er det eneste transportmiddel de har når sneen har lagt sig over det ganske land.