En trampolin er rigtig god for balanceevnen og motorikken

Snart vil man igen, når man går rundt i et hvilket som helst villa kvarter, kunne se børnenes legeredskaber dukke op igen og kælke og sne skovle er på vej op på loftet, nu når sneen ikke længere er her.
Et af de mest omdiskuterede legeredskaber er den meget populære trampolin. Men hvorfor er det at den har skabt så meget omtale – det er blandt andet fordi, at der sker en del ulykker på dem, men også fordi de samtidig får meget ros for at være gode for børnene. Men hvad skal man så tro på, kritikken eller rosen?
Hvis blot man bruger sin sunde fornuft til at sætte et par enkle sikkerheds regler op, så er det ikke meget farligere at hoppe på trampolinen, end at spille fodbold, stå på skateboard eller mange andre sportsgrene.
Første regel er at man altid skal hoppe selv på den, hvis der er flere på, kan det være svært at styre sine hop og derfor falder man lettere. Det har også noget at sige at hvis der er stor højde eller vægt forskel på dem der hopper, så vil den store næsten kunne sende den mindste afsted som en raket, med et stort hop. Et sikkerhedsnet rundt om er også en god ide, det er med til at forhindre at man falder ud over kanten og samtidig holder det mindre børn ude, så de ikke kommer til skade. Bare fordi der er et net, undgår man ikke alle skader, men det nedsætter risikoen og det er også vigtigt at man ikke hopper direkte ind i nettet med vilje, for det er med til at nettet kan gå hurtigere i stykker og dermed ikke hjælper når man falder ind i det ved et uheld. Så det er også vigtigt løbende at tjekke nettet om der er huller i og om det kan lukkes ordentligt.
For det tredje er det vigtigt at når man hopper på trampolinen, så skal man ikke lave en masse svære tricks for det kan gå rigtig galt hvis ikke der er nogle til at hjælpe, så nøjes med at hoppe hvis du er alene på den.
En sidste ting man altid skal huske når man har en trampolin i haven, at man jævnligt laver et sikkerhedstjek. Først og fremmest skal der tjekkes om der er nogle løse skruer, der gør den usikker at hoppe på. Endvidere skal man tjekke om der er nogle huller i dugen, hvis der er skal den skiftes, for ellers risikerer man at man falder igennem når man hopper. Sidst er det vigtigt at tjekke beskyttelses rammen om den dækker fjedrene ordentligt så man ikke kan få tæer eller fingre i klemme og der må ikke være huller i sikkerhedsnettet.
Det er vigtigt at I tager sikkerhedsnet og dug af Jeres trampolin inden det bliver vinter for det kan ikke holde til at være ude hele året rundt, så vil du opleve et stort slid og forkerte levetiden på den kraftigt.
Når alt det er sagt, er der også mange gode ting at sige om det at hoppe på trampolin – for det første er det med til at børnene bevæger sig, næsten alle børn bliver inspireret af andre der hopper til selv at hoppe. Men det er også rigtig godt for motorikken fordi børns knogler, muskler og led udvikler sig, når de er i bevægelse. Derudover er det også godt for de vestibulære sanser også kendt som vores balance. Både når når du hopper op og ned, men også når man falder eller slår kolbøtter stimulerer man balance sanserne. Det er også en god øvelse at løbe rundt i rundkreds på den. Det ”bløde” underlag gør at børnene skal kompenserer for at underlaget flytter sig under dem.
Alle disse øvelser og bevægelser, sætter hjernen på arbejde med at bearbejde alle de sanseindtryk den får, både alle bevægelser men også at den vil undgå at barnet rammer kanten.
Så alt i alt, kan man godt høre efter rosen blot man husker at have klare sikkerhedsregler når man opholder sig på trampoliner.