En diskusprolaps kræver ikke nødvendigvis en operation

Skiverne i halshvirvelsøjlen er ikke særlig store og der er heller ikke meget plads til rådighed for nerverne. Det betyder, at selv en lille prolaps kan indvirke på nerven og forårsage store smerter. Den arm smerter er normalt mest alvorlige som nerven først bliver klemt.
En diskusprolaps i nakken kan forårsage en række symptomer i nakken, armene, hænderne og fingrene, samt også i dele af skuldrene. De smerte mønstre og neurologiske symptomer der kommer til udtryk, er i vid udstrækning bestemt af placeringen af ​​diskusprolapsen.
Halshvirvelsøjlen er bygget op omkring ryghvirvler, eller 7 stablede knoklede byggesten i rygsøjlen. De er nummereret fra top til bund C1 til C7. Nerven der påvirkes af den cervikale prolaps er den, der sidder i rygsøjlen på niveau C5 - C6 – dette niveau berører C6 nerve roden.
C4-C5 (C5 nerve rod): En diskusprolaps på dette niveau kan forårsage skulder smerter og svaghed i deltoideus i toppen af ​​overarmen, og normalt forårsager det ikke følelsesløshed eller snurren.
C5-C6 (C6 nerve rod): En C5-C6 diskus kan forårsage svaghed i biceps, musklerne der sidder på fronten af ​​overarmene, og håndled extensor musklerne. Følelsesløshed og prikken sammen med smerter, kan udstråle til tommelfingerens side af hånden. Dette er en af ​​de mest almindelige niveauer for, hvor en cervikal discus forekommer.
C6-C7 (C7 nerve rod): På dette område kan den forårsage svaghed i triceps, musklerne i ryggen på overarmen og strækker sig til underarmen, og finger extensor musklerne. Følelsesløshed og prikken sammen med smerte kan stråle ned i triceps og ind i langfingeren. Dette niveau er også en af ​​de mest almindelige områder for en cervikal diskusprolaps.
C7-T1 (C8 nerve rod): Dette niveau er placeret i bunden af ​​halsen, hvor halshvirvelsøjlen støder på bryst-, eller øvre nakke. En ppolaps her, kan forårsage svaghed i håndgreb, sammen med følelsesløshed, snurren og smerte, der udstråler ned i armen til lillefingerens side af hånden.
Disse er de mest typiske smertemønstre når vi taler om en prolaps, men de er ikke endegyldige. Nogle mennesker er simpelthen bare anderledes skruet sammen end andre, og derfor vil deres smerter og andre symptomer være anderledes.
Smerter og andre symptomer fra en diskusprolaps kan normalt behandles med succes med medicin og ikke-kirurgiske muligheder, herunder fysioterapi, kiropraktik manipulation og injektioner. I nogle tilfælde kan der blive tale om en discectomy eller microdiscectomy, for at dekomprimere nerveroden.
En prolaps er diagnosticeret, når den indre kerne af en disk i nakken laver en udposning, eller lækker ud af skiven og presser på en tilstødende nerve rod. Det udviser sig som regel i 30 til 50 års alderen. Hvis en diskusprolaps stammer fra en slags traume eller nakke skade, vil symptomerne almindeligvis starte spontant.