En diskusprolaps kan nogle gange heles af kroppen selv

Inde i ryggen sidder rygsøjlen og imellem knogler sidder der nogle diskus skiver. De bliver også kaldet for bruskskiver, da de er lavet af sejt brusk ligesom det brusk vi har i den inderste del af vores øreflip. Kernen af denne brusk ring er en gelemasse, hvilket er med til at vi har den bevægelighed i vores ryg som vi har. Denne kerne er med til at agere støddæmper når vi bevæger os både ved almindelige bevægelser, men især også når vi yder en mere ekstrem bevægelse, for eksempel når vi lander i løb.
Det er i denne brusk del der opstår en diskusprolaps, fordi med alderen udtørrer gelemassen og der sker en forandring. Der opstår hos stort set alle revner i ringen og det er ikke nødvendigvis nogle der giver smerter og kroppen kan ofte selv reparere skaden. Man regner faktisk i dag disse sprækker for, at være en del af den naturlige aldring proces.
Men vil oftest være mest disponibel for at få en diskusprolaps når man er middel aldrende, fordi at bruskskiven skal have gennemgået en del af den naturlig aldringsproces førend gele kernen kan presses ud mod rygmarvskanalen. Og igen efter denne alder omkring de 60-70 år vil gele massen være mere udtørret og igen vil der være mindre risiko for at der opstår diskusprolapser.
Heldigvis har kroppen et indbygget system der er med til at helbrede en diskusprolaps, der vil opstå en betændelses tilstand som fjerner den del der trykker på nerven og herefter dannes der arvæv som er med til at helbredde området, hvor denne diskus har siddet. De første 4-8 uger er oftest de værste og man mener at det kan være fordi at betændelses tilstanden går ind og gør nerven mere følsom.
Man ser oftest at der vil være en spontan bedring inden for en periode på 12-16 uger, efter symptomerne er startet.
Der er som bekendt en relativ lang helingsproces på denne type skade, men fordi det er blodbanerne der skal transportere affaldsstoffer og nye byggematerialer til og fra det skadede område og blodforsyningen til denne del af ryggen er væsentlig ringere end til for eksempel huden, vil det være en langvarig proces.
Men den positive del er at kroppen ofte selv kan udbedre skaden, trods den lidt lange ventetid. Men det må være klart at foretrække frem for en operation.